Japonya’da gerçekleştirilmiş yeni bir araştırma, sık çorba halinde tüketilen ramenin bazı bireylerde erken ölüm riskini artırabileceğini ortaya koyuyor.
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Journal of Nutrition, Health and Aging isimli akademik dergide yayımlanan çalışmada, Japonya’nın Yamagata prefektörlüğünden 6 bin 500 katılımcının ramen tüketimi detaylı bir şekilde incelendi.
Araştırmacılar, katılımcıları ramen tüketim sıklığına göre dörde ayırdı: ayda bir kereden az, ayda bir ila üç kez, haftada bir veya iki kez ve haftada üç veya daha fazla kez tüketenler.
Katılımcılar yaklaşık 4,5 yıl boyunca izlendi ve bu süre zarfında meydana gelen ölümler resmi kayıtlar yoluyla takip edildi.
Bu çalışma sonucunda, katılımcıların çoğunun ayda en az bir kez ramen tükettiği ve yaklaşık üçte birinin haftada bir kez ramen yediği gözlemlendi.
Takip süresince, 100 kişi kanserden, 29 kişi kalp hastalığından ve toplamda 145 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.
Bulgular, özellikle 70 yaşın altındaki erkeklerde ramen tüketiminin sık olmasının yüksek ölüm riski ile bağlantılı olabileceğini göstermekte.
Araştırmacılar, çalışmanın gözlemsel olduğunu ve ramenin doğrudan erken ölüme neden olduğunu doğrulamadığını vurgulamaktadır.
Özellikle, yüksek tuz içeriğine sahip çorbanın en az yarısını tüketen ve aynı zamanda ramen yiyen bireylerin, daha yüksek ölüm riski taşıdığı ifade edilmektedir.
Araştırmada, haftada üç kereden fazla alkol tüketen ve ramen yiyenlerin, orta düzeyde ramen tüketenlere göre ölüm riskinin yaklaşık üç kat daha fazla olduğu belirtiliyor.
Bilim insanları, “Ramen erişteleri ve çorbaları yüksek tuz içeriğine sahiptir, bu nedenle sık tüketim yüksek miktarda sodyum birikmesine yol açabilir ve bu da felç ya da mide kanseri gibi tuzla ilişkili hastalıkların riskini artırabilir” açıklamasında bulundu.
Yapılan araştırma, ramen tüketen kişilerin genelde erkek, genç, kilolu, sigara içen, alkol tüketen ve diyabet ya da yüksek tansiyon hastası olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
Bilim insanları, “Bu çalışma, Japonya’daki bireylerin sıklıkla ramen yediğini ve yüksek tüketimin çeşitli eşlik eden hastalıklarla ilişkili olduğunu gösteriyor” diye belirtti.
Ramen eriştesinin sık tüketilmesi, 70 yaş altı erkeklerde, çorbanın yüzde 50’sinden fazlasını içenlerde ve alkol kullananlarda ölüm riskiyle ilişkili olabilir.
Gelecek için öneriler arasında, ramen tüketiminin sınırlanması, çorbanın çoğunun içilmemesi ve sağlık risklerini azaltmak amacıyla alkol tüketimi varsa ramen alımına dikkat edilmesi yer alıyor.
0 Comments